toggle menu

PowerLine та налаштування MikroTik CAPsMAN

8

Налаштування MikroTik CAPsMAN: інтернет і передача даних по електромережі

Іноді стоїть завдання провести в квартиру або офіс не просто інтернет, але і Wi-Fi, можливо, безшовний, і, як правило, там немає проводів або не повинно їх бути. У цьому випадку, щоб позбутися проводів і отримати безшовну мережу Wi-Fi, можна взяти і з'єднати готове рішення від компанії MikroTik.

В якості головного апарату візьмемо маршрутизатор hEX lite, на якому буде включений сервер CAPsMAN. В якості точок доступу використовуємо PWR-LINE AP, які будуть отримувати інтернет за допомогою електромережі 220 V. PWR-LINE AP мають вбудований безпровідний модуль Wi-Fi 2.4 GHz, кожна така точка доступу передасть контроль своїм Wi-Fi модулем серверу CAPsMAN для управління по заздалегідь налаштованій конфігурації.

Нижче наведені схематичні малюнки, на яких показана сама логіка підключення пристроїв до провідної та безпровідної мережі.

capsman_powerline1.jpg (51 KB)

capsman_powerline2.jpg (62 KB)

Перейдемо до самого процесу конфігурації CAPsMAN і узгодження його компонентів.

Налаштування сервера CAPsMAN

Сам маршрутизатор буде використовувати режим конфігурація за замовчуванням (default configuration), так само не буде використовуватися обмін сертифікатами для спільної роботи з PWR-LINE AP (CAP). Налаштуємо ключові параметри CAPsMAN, такі як:

capsman_powerline3.jpg (28 KB)

Всі налаштування Wireless інтерфейсів об'єднуються в Groups (профілі налаштувань), Groups прив'язуються до Configuration, а вже Configuration асоціюється з Provisioning.

Provisioning - це правила налаштування CAP. Коли CAP підключається з CAPsMAN, він завантажує (динамічно або статично) свій Provisioning і за допомогою нього отримує всі необхідні налаштування.

Configuration можуть бути Master і Slave. Master - це основна конфігурація, Slave - додаткова, наприклад для гостьової мережі.

Groups (профілі налаштувань) в CAPsMAN:

  • Channels — налаштування каналів (частоти), ширини каналу, потужність і т. д.
  • Datapaths — як і куди буде термінуватися трафік від Wi-Fi клієнтів.
  • Security — безпека Wi-Fi. Ключі та типи шифрування.

Налаштування Channels

capsman_powerline4.jpg (50 KB)

У розділі Channels створюються частотні профілі для Wi-Fi інтерфейсів, де вказуються основні параметри, такі як частота, ширина каналу, безпровідний стандарт мовлення діапазону частот, зміщення мовлення частоти від основної частоти, вихідна потужність.

Налаштування Datapaths

capsman_powerline5.jpg (42 KB)

Вибираємо закладку Datapaths, додаємо новий Datapaths, вибираємо раніше створений Bridge і встановлюємо Local Forwarding і Client To Client Forwarding. Опція Client To Client Forwarding - дозволяємо чи ні Wi-Fi клієнтам бачити один одного в межах одного радіомодуля (радіоінтерфейсу). Local Forwarding - якщо Local Forwarding вимкнений, то організовуються тунелі від CAP до CAPsMAN. Wi-Fi інтерфейси CAP додадуться в брідж CAPsMAN-а, і весь трафік з усіх CAP через тунелі піде централізовано через CAPsMAN (якщо вимкнений Local Forwarding і все CAP динамічно додані в bridge CAPsMAN-а).

Налаштування Security

capsman_powerline6.jpg (50 KB)

Вибираємо закладку Security, залишаємо найпростіші налаштування, як на малюнку (якщо потрібно підвищити рівень безпеки, вибрані параметри будуть інші).

Налаштування Configuration (Wireless)

capsman_powerline7.jpg (56 KB)

capsman_powerline8.jpg (46 KB)

capsman_powerline9.jpg (51 KB)

capsman_powerline10.jpg (46 KB)

У закладці Configurations додаємо конфігурацію для 2.4 GHz діапазону. Задаємо ім'я конфігурації, режим роботи Wi-Fi радіокарти, SSID, країну і антени. У закладках Channel, Datapath и Security вибираємо виществорені Groups (профілі налаштувань). 

Налаштування Provisioning

capsman_powerline11.jpg (65 KB)

Ми можемо вказати конкретні MAC адреси радіомодулів CAP, яким буде присвоюватися конкретне правило налаштування Provisioning. В цьому випадку, MAC всі нулі, тобто застосовувати для всіх CAP з будь-яким MAC. Вказуємо для яких радіокарт діє це правило налаштування Provisioning. У нашому випадку для карт 802.11 параметр Action вказуємо як на скріншоті. Вибираємо раніше створену конфігурацію для 2.4 GHz.

Налаштування CAP

Для підключення всіх CAP потрібно вибрані точки доступу підготувати. В першу чергу оновити програмне забезпечення: CAP повинні бути однією версією з сервером CAPsMAN.

Далі, кожна точка доступу повинна бути скинута в заводські налаштування із зазначенням режиму роботи CAP після запуску знову.

capsman_powerline12.jpg (45 KB)

По черзі заходимо на кожну CAP, вибираємо "Enabled" - для активації режиму роботи безпровідного інтерфейсу і його передачі під контроль сервера CAPsMAN з налаштуванням, вказуємо сам безпровідний інтерфейс пристрою, інтерфейс для пошуку сервера CAPsMAN.

На завершення налаштувань на сервері CAPsMAN на знайдених CAP варто вказати безпровідний профіль і режим точки доступу, щоб CAP почали мовлення Wi-Fi мережі.

capsman_powerline13.jpg (77 KB)

Рекомендовані пристрої MikroTik для налаштування сервера CAPsMAN через PowerLine:

Маршрутизатори

Точки доступу:

Передача по електромережі 220 V:

Залиште свій коментар