toggle menu

Вибір мережевого кабелю: Cat 6 чи Cat 6a?

8

В чому різниця між LAN кабелем категорії 6 і 6a

Кабель категорії 6 (Cat 6) в останні роки використовують для прокладки Gigabit Ethernet мереж в нових комерційних і промислових будівлях. Cat 6 також починає заміняти популярний в Україні кабель Cat 5e в жилих приміщеннях. Швидкість передачі даних сягає 1 Gbps на відстані 100 метрів і 10 Gbps на відстані 55 метрів. Максимальна смуга пропуску - 250 MHz. Випускається два види кабелю Cat 6:

  • UTP – кабель в простій оболонці, без броні або захисного екрана (неекранована кручена пара). Зазвичай прокладається всередині приміщень;
  • STP – кожна пара проводів поміщена в захисний екран і між двома оболонками прокладена броня з дротової сітки.

Вита пара категорії 6a або Cat 6a – це модифікація Cat 6. Символ «a» означає «розширений» і являється покращенням технічних характеристик Cat 6a в порівнянні з його попередником, кабелем категорії 6 або Cat 6.

Кабель Cat 6 і Cat 6a має свої власні ідентифікатори, надруковані на самій оболонці кабелю, так що розрізнити їх не важко. Якщо дивитись ззовні, вита пара Cat 6a товща, ніж Cat 6.

Категорія 6a підтримує швидкість передачі даних на рівні 10 Gbps на відстані до 100 метрів і полосу пропускання до 500 MHz. Багато дата-центрів, лікарень і університетів прийняли Cat 6a в якості нової мінімальної вимоги.
Вита пара Cat 6a подвоює пропускну здатність передачі даних з 250 до 500 MHz; STP (Shielded Twisted Pair) – виготовляється в основному з індивідуальним екрануванням кожної пари; зменшує вірогідність перехресних перешкод; забезпечує високу надійність та швидкість передачі через кабель більшої довжини. На відміну від більшості кабелів Cat6, екранування кабелю Cat6a робить його ідеальним для промислового використання, де можуть виникнути додаткові перешкоди.

Одним з головних аргументів на користь створення інфраструктури Cat 6a являється перспективність мережі. Тому, якщо запланований строк служби нової кабельної системи складає п’ять чи більше років, Cat 6a цілком можна розглядати як варіант. Якщо запланований строк служби мережі складає десять років чи більше, Cat 6a безперечно є кращим рішенням.

Фактично, при розгляді питання про використання кабелю Cat 6а в 10 Gbps Ethernet мережах, враховуйте наступні чинники:

  • CAT6A кращий для ЦОД, лікарень, аеропортів, учбових закладів, готелів, банків, промисловості
  • CAT6A забезпечує підвищену продуктивність для Power over Ethernet (PoE)
  • CAT6A підтримує бездротові системи, що розраховані на 10G Ethernet

Порівняльна таблиця

Категорія кабелю Cat 6 Cat 6a
Зовнішній вигляд
cat6_vs_cat6a-ntema1.jpg (12 KB) cat6_vs_cat6a-ntema2.jpg (8 KB)
Сфера застосування
Офісні і домашні мережі
Дата-центри, лікарні, аеропорти, банки, готелі, промислові об'єкти
Тип кабелю
UTP/STP
STP
Вартість Залежить від довжини і виробника, в середньому від 35 грн ($1.3) до 54 грн ($2) за метр; як правило, приблизно на 20% більше, ніж Cat5e. Злежить від довжини і виробника, від 48 грн ($1.8) до 75 грн ($2.8) за метр; як правило, приблизно на 20-35% більше, ніж Cat6.
Частота 250 MHz 500 MHz
Максимальна довжина кабелю 100 метрів для швидкості мережі до 1 Gbps і більш високої швидкості на короткі відстані. Для 10 Gbps Ethernet мереж - максимум 55 метрів і за умови високих перехресних перешкод - 33 метри 100 метрів
Максимальна швидкість
10 Gbps на 33-55 метрів кабелю 10 Gbps на 100 метрів кабелю
Стандартні датчики в провідниках 22-24 AWG дріт 16-20 AWG дріт
Конектори RJ45 (aka 8P8C) RJ45 (aka 8P8C)

Залиште свій коментар