toggle menu

Типи конекторів Wi-Fi антен

8

Як визначити тип антенного роз'єму

Часто безпровідні пристрої, такі як точки доступу, базові станції, Wi-Fi мости постачаються без антен або зі знімними антенами. Для підключення зовнішніх Wi-Fi антен до таких пристроїв використовуються різні типи роз'ємів. Залежно від того, роз'єми якого типу на обладнанні, що з'єднується, підбирається відповідний кабельний перехідник або антенний подовжувач.

Роз'ємне з'єднання складається з двох частин. Конектори з різьбою бувають двох видів:

  • male («тато») - штирьова частина(plug / вилка) - внутрішня різьба
  • female («мама») - розетка (jack / гніздова частина) - зовнішня різьба

Для з'єднання роз'єм вилка (plug) накручується на розетку (jack).

Типи конекторів

N-Type

N-Type - коаксіальний RF-роз'єм, один з перших роз'ємів для передачі СВЧ-сигналів. Розроблений в 1940 році Полом Нейлом. Найчастіше N-Type роз'єми на 50 Ом використовуються для підключення зовнішніх Wi-Fi антен.

Наприклад, точки доступу Ubiquiti Bullet M5 Titanium, оснащені N (male) конекторами, сумісні з параболічними антенами Jirous JRC-29, Jirous JRC-24 з N (female) конекторами.

konnektor_n-type-male.jpg (50 KB) N-Type (male) зі штирьовою частиною роз'єму і внутрішньою різьбою
konnektor_n-type-female.jpg (43 KB) N-Type (female) з гніздовою частиною роз'єму і зовнішньою різьбою

SMA/RP-SMA

SMA і RP-SMA роз'єми відрізняються міцністю, простотою конструкції і довговічністю. Прикрутити і відкрутити антену з такими конекторами можна більш 500 раз за умови правильного затягування гайки.

долговечность использования в плане монтажа: прикрутить и открутить антенну с таким разъемом можно более 550 раз,
Источник: https://profpv.ru/rp-sma-sma-mmcx-ufl-chem-otlichayutsya-razemy-antenn/

SMA розшифровується як Sub-Miniature Version A. Роз'єм для коаксіального кабелю розроблений в 60-х роках XX століття. Роз'єми SMA бувають двох видів: SMA (male) з штирьовою частиною роз'єму і SMA (female) з гніздовою частиною роз'єму.

Наприклад, SMA конекторами оснащені панельні антени ItElite.

konnektor_sma-male.jpg (42 KB) SMA (male) зі штирьовою частиною роз'єму і внутрішньою різьбою
konnektor_sma-female1.jpg (40 KB) SMA (female) з гніздовою частиною роз'єму і зовнішньою різьбою

RP-SMA - роз'єми зі зворотною полярністю (Reverse Polarity SMA), в яких конектор з'єднання female стає male, а male - female. У цих роз'ємах вилка (male) має гніздовий контакт, а розетка (female) - штирьовий контакт.

Наприклад, сумісні точки доступу MikroTik BaseBox 5, MikroTik NetBox 5 з RP-SMA (Female) коннекторами і параболічні антени MikroTik mANT30 PA, MikroTik mANT30 або базові станції MikroTik NetMetal з RP-SMA (Female) коннекторами і секторні антени MikroTik mANT.

konnektor_pr-sma-female.jpg (28 KB)

RP-SMA (male) з гніздовою частиною роз'єму і внутрішньою різьбою

 

konnektor_pr-sma-male.jpg (25 KB) RP-SMA (female) зі штирьовою частиною роз'єму і зовнішньою різьбою

MMCX

MMCX (micro-miniature coaxial) - коаксіальний RF-роз'єм, мікромініатюрний варіант MCX, розрахований на 500 парних циклів монтажу-демонтажу. З'єднувач з механізмом блокування забезпечує 360-градусне обертання. MMCX часто використовується на Wi-Fi картах для підключення антен або в якості конекторів для зовнішніх GPS антен. Роз'єми MMCX також бувають двох видів: MMCX (male) і MMCX (female).

mmcx_male_female_konnektor.jpg (23 KB) mmcx_konnektor1.jpg (31 KB)

UFL

Мініатюрні і тендітні UFL конектори позбавлені звичної різьби, їх кріплення засноване на клямці. Роз'єми U.FL розраховані приблизно на 30 повторних підключень (циклів з'єднання), перш ніж буде потрібна заміна.

ufl_konnektor1.jpg (29 KB) ufl_konnektor.jpg (22 KB)

Роз'єми U.FL зазвичай використовуються там, де простір має вирішальне значення, найчастіше в MiniPCI картах і Wi-Fi картах для підключення Wi-Fi антен. Інше поширене використання - підключення GPS антен.

Залиште свій коментар