toggle menu

У чому різниця між цифровими та аналоговими приладами нічного бачення

8

Цифрові та аналогові прилади нічного бачення

Прилади нічного бачення - оптико-електронні пристрої, які забезпечують користувача зображенням місцевості (об'єкта, цілі тощо) в умовах недостатнього освітлення. Широко використовуються при нічних бойових діях, для розвідки (прихованого спостереження) у темряві як на відкритому повітрі, так і в приміщеннях, а також управління транспортними засобами без демаскування світла фар.

Прилади нічного бачення поділяються на три основні групи:

Аналогові
Цифрові
Тепловізійні


Зупинимося докладніше на аналогових та цифрових приладах нічного бачення.


Цифрове нічне бачення

prybory_nochnogo_videnya-11.JPG (20 KB)

Переваги

Основна перевага цифрових систем – їх відносно низька вартість та ергономічність.

Недоліки

Цифрові системи нічного бачення вимагають потужних джерел ІЧ світла, невидимих ​​для очей людей і тварин, але не для людини з приладом нічного бачення - в умовах бойових дій або розвідки це неприйнятно.


Аналогове нічне бачення (підсилювачі зображення)

prybory_nochnogo_videnya3.jpg (22 KB)

Переваги

Аналогове нічне бачення набагато чутливіше, ніж цифрове. Для роботи підсилювачів потрібно набагато менше навколишнього світла, тому, на відміну від цифрових пристроїв, їм зазвичай не потрібне джерело ІЧ світла, яке видасть ваше місце розташування ворогові.

Недоліки

Недоліком аналогових приладів нічного бачення є в основному їхня висока вартість, обмежений кут огляду (40° - 50°), а також враховуйте вагу та розміри.


Типи приладів нічного бачення


Аналогові підсилювачі (Intensifier Tube)


prybory_nochnogo_videnya1.jpg (38 KB)


Пристрої, що встановлюються на шолом. Вони використовують лінзи для фокусування світла в трубці підсилювача зображення, що значно підсилює будь-який доступний крихітний об'єм світла, а також уловлюють світло зазвичай невидимому інфрачервоному спектрі. Плюси аналогового підсилювача в тому, що він не залежить від мікропроцесорів, тому на екрані немає затримки, як у цифровому. Крім того, ЕОП, що використовуються в аналогових системах, в даний час доступні в третьому поколінні, вимагають набагато менше навколишнього світла, ніж цифрове бачення.

Системи Night Vision Binocular, такі як AN/PVS-31A (Army/Navy Portable Visual Search), або Night Vision Monocular, такі як PVS-14, або GPNVG (Ground Panoramic Night Vision Goggles), наприклад, GPNVG-18, в даний час використовуються збройними силами США в якості одних з предметів спорядження для спецназу, що найчастіше випускаються.

Аналогове нічне бачення допомагає військовослужбовцям захищати територію або виявляти загрози у вигляді танків чи людей, які можуть захотіти завдати їм шкоди. Як правило, при використанні цих пристроїв предмети виглядають із зеленим відтінком через те, як світло відбивається від ландшафту.

prybory_nochnogo_videnya2.jpg (54 KB)


Плюси

  • Вимагають набагато менше навколишнього світла, ніж цифрові (Gen 2 та Gen 3).
  • Час автономної роботи батареї набагато більший (40 годин), ніж у цифрових (до 8 годин).
  • Водонепроникна технологія війського рівня.
  • Велика скритність. Зазвичай вам не знадобиться ІЧ підсвічування на відкритому повітрі.

Мінуси

  • Важкі та громіздкі.
  • Обмежене поле зору (більшість пристроїв мають кут огляду 40-50 градусів, навіть із бінокулярними системами).
  • Дорогі! Дешеві монокуляри 2-го покоління коштують близько 2 000$, а бінокулярні ПНБ 3-го покоління можуть наближатися і перевищувати 10 000$.

Найкращі варіанти використання

prybory_nochnogo_videnya4.jpg (22 KB)

Аналоговий підсилювач зображення найкраще підходить для тактичних ситуацій в умовах низького освітлення, коли ви стикаєтеся з озброєними противниками. Військові та правоохоронні органи. Водіння. Спостереження за зірками.

Цифрові

У цьому типі пристроїв використовуються датчики та лінзи цифрових камер, здатні вловлювати світло в ІЧ спектрі. Цим цифровим приладам нічного бачення потрібно багато навколишнього світла в порівнянні з аналоговими установками, тому вони оснащені яскравими ІЧ освітлювачами. ІК світло невидиме для людей і тварин, так що ви в безпеці, правда? Ну начебто, але не зовсім. Якщо ви використовуєте цифрові ПНО, людина з приладом нічного бачення побачить, що ви освітлені, начебто у вас був би величезний прожектор, прикріплений скотчем до вашого шолома. Іншим недоліком цифрового нічного бачення є те, що зображення має бути отримане, оброблене на крихітному комп'ютері, а потім відображається для користувача на моніторі. Ці комп'ютерні процеси займають кілька мілісекунд, що може дезорієнтувати користувача, якщо він намагається швидко пересуватися в темряві, борючись із ворожими супротивниками. З іншого боку, цифрова версія є найбільш доступним варіантом і зазвичай дозволяє записувати відео та зображення прямо з вашого пристрою.

Плюси

  • Цінова доступність.
  • Можливість запису відео при слабкому освітленні.
  • Більше гнучкості при упаковці.

Мінуси

  • Менший час автономної роботи, ніж у аналогових.
  • Цифрові процесори мають достатню затримку, щоб зробити їхнє використання на голові непрактичним.
  • Для роботи потрібен ІЧ прожектор. Погані хлопці з ПНБ зможуть побачити ваше ІЧ підсвічування на відстані від 92 до 914 метрів.

Найкращі варіанти використання

prybory_nochnogo_videnya_9.jpg (27 KB)

Цифрові прилади нічного бачення найкраще підходять як економічний спосіб використовувати технологію слабкого освітлення для полювання та статичного спостереження (без кріплення на голові). Мають деяку обмежену корисність для захисту периметра у ситуаціях цивільних заворушень, коли противник погано озброєний (якщо у поганих хлопців немає ПНБ).

Залиште свій коментар