toggle menu

Вибираємо тепловізор

8

Як вибрати тепловізор

Поговоримо про те, які є тепловізори, чим відрізняються і на що звертати увагу при покупці.

Що таке тепловізор

vybiraem-teplovizor_8.JPG (12 KB) vybiraem-teplovizor_6_1.JPG (13 KB)

Тепловізор - цифровий оптичний прилад, що виявляє у будь-який час доби об'єкти в інфрачервоному спектрі. Робота тепловізора заснована на фіксації та аналізі температури поверхні об'єктів. Тепловізор влаштований просто і нагадує цифрову відеокамеру: об'єктив, світлочутлива (інфрачервона) матриця та дисплей. ІЧ випромінювання, що походить від об'єкта, фокусується об'єктивом тепловізора на ІЧ детекторі. Детектор передає сигнал у систему (електронний блок) обробки зображення. Система перетворює сигнали, що надходять від датчика, в тепловізійне зображення, яке відображається на дисплеї.

У чому різниця між тепловізорами

vybiraem-teplovizor_4.JPG (24 KB) vybiraem-teplovizor_7.JPG (13 KB)

Тепловізори бувають різних цінових категорій. Вартість найдорожчих часом досягає десятків тисяч доларів, тому зупинимося на тонкощах доступніших варіантів і відзначимо кілька моментів, на які перш за все потрібно звертати увагу.


Основними параметрами тепловізора є:

  • Діаметр об'єктиву (лінзи)
  • Роздільна здатність матриці (детектора)

Нове покоління матриць (неохолоджуваних детекторів) створюється на основі VOx (Vanadium oxide – оксид ванадію). При всій своїй бюджетності попереднє покоління матриць з аморфного кремнію має меншу чутливість і підтримує працездатність в обмеженому діапазоні температур: від 0 до +60°С. Саме тому кращі моделі тепловізорів з неохолоджуваними детекторами VOx, які забезпечують як підвищену чутливість навіть у складних умовах навколишнього середовища (пил, дим, думан, ніч), так і роботу в широкому діапазоні температур (залежно від моделі від -40 до +70°C).

Що ще важливо при покупці тепловізора

Вибираючи тепловізійний монокуляр, зверніть увагу на роздільну здатність детектора: не нижче 400×300 пікселів. Оптимальна роздільна здатність матриці – 384×288. Такий пристрій працює на відстані до 700 – 800 метрів.

Рекомендована стандартна роздільна здатність тепловізійної матриці сучасного тепловізійного обладнання становить 640х512 пікселів: забезпечується необхідна деталізація і висока якість зображення, а отже надається можливість користувачеві бачити об'єкт (визначати джерело тепла) на більшій відстані.

Дальність виявлення – важливий фактор для тепловізора. Чим більша дальність підтримується (до 2600 м), тим якісніше тепловізор вдалині засіче об'єкт (тепловий слід).

Також звертайте увагу на частоту оновлення матриць тепловізора: для очей користувача краще та зручніше значення від 25-30 Гц. Найчастіше моделі якісних професійних тепловізорів підтримують 50-60 Гц або 100-120 Гц.

Параметри тепловізійних лінз схожі на характеристики фотоапаратів і камер відеоспостереження:

  • Фокусна відстань (мм)
  • Світлосила (F)
  • Діаметр передньої лінзи об'єктива (мм)

vybiraem-teplovizor_5.JPG (14 KB)

Не плутайте фокусну відстань та діаметр лінзи, незважаючи на те, що значення вказуються в міліметрах, – це різні показники. Виробники не завжди вказують у специфікаціях значення світлосили, хоча це дуже важливий параметр.

Вибираючи тепловізор, також дивіться на діаметр об'єктива – чим більше, тим краще для якості зображення. Оптимальна фокусна відстань складає 35-50 мм.

Ще один момент – кут (поле) зору (FOV) тепловізора. Вибирайте моделі з різним полем зору залежно від завдань. Наприклад, для спостереження на близькій відстані підійде тепловізор з максимально великим кутом огляду, а на дальньому (від 1 км) – з мінімальним кутом огляду, але з опцією максимального та якісного збільшення зображення.

Також не забудьте про оптичне збільшення (magnification) та дисплей (оптимально - OLED, 1024×768).


Модельний ряд тепловізорів

Моделі тепловізорів HikMicro, які можна у нас купити чи замовити:

Також пропонуємо широкий асортимент тепловізорів інших відомих виробників:

ThermTec

PARD

CONOTECH

SENOPEX

InfiRay

GUIDE

Залиште свій коментар