toggle menu

Wi-Fi 6 (802.11ax)

8

Wi-Fi 6: стандарт нового покоління

Новий стандарт безпроводових локальних комп'ютерних мереж IEEE 802.11ax, Wi-Fi 6 вперше було представлено Wi-Fi Alliance 3 жовтняя 2018 року. Wi-Fi 6 є частиною нового підходу до присвоєння імен, який надає користувачам просте для розуміння позначення технології Wi-Fi, що підтримується їх пристроями.

Нова система ідентифікує покоління Wi-Fi за числовою послідовністю, котра відповідає основним досягненням у розвитку Wi-Fi:

  • Wi-Fi 6 для розпізнавання пристроїв, що підтримують технологію 802.11ax
  • Wi-Fi 5 для розпізнавання пристроїв, що підтримують технологію 802.11ac
  • Wi-Fi 4 для ідентифікації пристроїв, що підтримують технологію 802.11n

Офіційно затвердити новий стандарт Wi-Fi Alliance планує восени 2019 року. Wi-Fi 6 буде працювати як у частотних діапазонах 2.4 GHz та 5 GHz, так і в додаткових полосах частот у діапазонах від 1 до 7 GHz у міру їх появи. Деякі виробники вже пропонують точки доступу з підтримкою Wi-Fi 6. Наприклад, компанія MikroTik нещодавно анонсувала випуск нових пристроїв для роботи з IoT (Internet of Things) - WAP LoRa8 kit.

Перш ніж перейти безпосередньо до Wi-Fi 6, давайте спочатку стисло розглянемо еволюцію Wi-Fi:

 wifi-6-ntema.jpg (159 KB)

  1. У 802.11a додано ​​підтримку OFDM та модуляцію 64 QAM, що дозволяє нам використовувати амплітуду й фазу для представлення 64 різноманітних символів, котрі містять більше даних в тій самій TxOP, що суттєво збільшує пропускну здатність з 11 Mbps до 54 Mbps.
  2. У 802.11n додано ​​подтримку MIMO для збільшення пропускної здатності. Це дає змогу приймати одночасно більше потоків. MIMO дозволяє нам використовувати декілька приймальних/передавальних антен або для збільшення полоси пропускання (просторове мультиплексування), або для підвищення якості сигналу, що передається чи приймається (TxBF и MRC). Необхідно відзначити, що оскільки об'єднати декілька функцій MIMO неможливо - просторове мультиплексування є найбільш популярним вибором. За збільшення ширини полоси пропускання збільшується обсяг проходження інформації за одиницю часу. При цьому, збільшуються завади в каналах (CCI, ACI), а подвоєння ширини каналу зменшує SNR на 3 dB через подвоєння мінімального рівня шуму.
  1. 11ac порівняно з 802.11n значно спростився: зокрема, кількість доступних типів PPDU було скорочено з трьох у WiFi 4 (HT, застарілі та змішані) до лише одного у WiFi 5. Крім того, у стандарті вказаний тільки один тип реалізації TxBF замість двох. Головною метою переходу від WiFi 4 до WiFi 5, окрім спрощення, було збільшення швидкості.
  2. Стосовно розробки стандарту 802.11ax, то зусилля сфокусовані не на збільшенні швидкості, а на ефективності.

 Тепер давайте докладніше зупинимося на стандарті Wi-Fi 6:

Залиште свій коментар