toggle menu

850 нм vs 940 нм / LED vs LASER: у чому різниця між ІЧ-освітлювачами для нічного бачення

8

ІЧ-освітлювачі 850nm vs 940nm / LED vs LASER

Замовники часто запитують, ІЧ-освітлювач з якою довжиною хвилі краще вибрати. У цій статті ми розповімо про відмінності та переваги кожної довжини хвилі та типу.

Довжина хвилі впливає на дальність видимості, яку забезпечує прилад та скритність спостереження. Чим вище показник довжини хвилі, тим далі видимість і тим непомітнішим буде для тварин і людини джерело світла.

850vs940nm_2.jpg (14 KB)

Переваги освітлювачів із довжиною хвилі 850 нм

Освітлювачі з довжиною хвилі 850 нм забезпечують найкраще зображення, мають більшу дальність дії і рідше дають розмите зображення, ніж освітлювачі з довжиною хвилі 940 нм. 850 нм забезпечує дещо найкраще зображення, оскільки ІЧ-камери (прилади нічного бачення, фотопастки тощо) найбільш чутливі до випромінювання на цій довжині хвилі. Єдина проблема з джерелами світла з довжиною 850 нм хвилі полягає в тому, що вони дають видиму маленьку червону точку. Діапазон 850 нм дуже близький до видимого світла, людське око сприймає цю частоту дуже слабко. Це означає, що джерело світла вашого інфрачервоного освітлювача може бути помітне у вигляді червоної точки. Якщо ви відстежуєте кротів, що господарюють уночі на вашій ділянці - це не проблема, але червона точка в освітлювачі з довжиною хвилі 850 нм може видати ваше місце розташування деяким диким тваринам або людині.

850vs940nm_1.jpg (18 KB)

Переваги освітлювачів із довжиною хвилі 940 нм

Освітлювачі з довжиною хвилі 940 нм часто використовують у сфері "стелс", що робить їх ідеальним рішенням для страйкболу та охоронних систем, а також для вистеження диких тварин та полювання. Теоретично якість зображення та дальність дії трохи нижчі, хоча ви можете цього і не помітити. Іноді при використанні 940 нм "колір" променя в приладах нічного бачення стає трохи більш фіолетовим, у той час як при використанні 850 нм він зазвичай більш сірий. Слід звернути увагу на те, що при використанні 940 нм освітлювачів все ще є невелика червона точка, хоча вона значно менша, ніж при використанні 850 нм освітлювачів.

850vs940nm_4.jpg (37 KB)

Яка довжина хвилі краща для полювання?

850vs940nm_3.jpg (41 KB)

Якщо дикі тварини, що спостерігаються вами, не реагують на червону точку, ми рекомендуємо використовувати освітлювачі з довжиною хвилі 850 нм. Однак для полювання і спостереження за дикими тваринами ми рекомендуємо використовувати довжину хвилі 940 нм. Більшість моделей приладів нічного бачення, представлених у нашому асортименті, пропонують вибір довжини хвилі освітлювача або встановлення зовнішнього освітлювача, наприклад, LunaVision або HikMicro.

Основні переваги лазерного підсвічування перед світлодіодним

Основна перевага лазера обумовлена його фізичними властивостями, зокрема так званою когерентністю лазерного випромінювання:

  • Сфокусований промінь освітлювача (освітлювач має можливість так званого масштабування) не розширюється по ширині зі збільшенням відстані так швидко, як, наприклад, сфокусований промінь діодного освітлювача, - завдяки цьому він здатний сильніше висвітлювати об'єкт, що спостерігається, навіть на великих відстанях і тим самим забезпечувати якісне відображення спостережуваних об'єктів у режимі нічного бачення.
  • Лазерне світло не страждає від такого сильного відбиття при підвищеній вологості (туман, дощ - характерно для осінньої погоди).

Залиште свій коментар