toggle menu

Батьківський контроль на обладнанні MikroTik

8

Як налаштувати функцію Kid Control на пристроях MikroTik

MikroTik Kid Control - функція батьківського контролю з можливістю обмеження інтернет-з'єднання для пристроїв локальної мережі. Доступна у версії програмного забезпечення MikroTik RouterOS v6.42 і вище.

Kid Control

В меню Kid Control можна створити профіль для кожної дитини і обмежити доступ в Інтернет.

Відкрийте підменю IP – Kid Control

/ip kid-control
name (стрічка) 
Назва дитячого профілю
mon,tue,wed,thu,fri,sat,sun (час)
Кожен день тижня. Час доби вибирається, коли доступ в інтернет дозволений
disabled (так/ні)
Чи включені обмеження
rate-limit (стрічка)
Максимальна доступна швидкість передачі даних для потоку
tur-mon,tur-tue,tur-wed,tur-thu,tur-fri,tur-sat,tur-sun (час)
Час без обмежень. Час доби вибирається, коли доступ в інтернет повинен бути необмеженим

Врахуйте, що параметри без обмеження часу мають більш високий пріоритет, ніж rate-limit параметр.

Створіть профіль (вкладка Kids, натисніть синій +, щоб додати обліковий запис) і назвіть його (графа Name).

kid-control-ntema1.jpg (65 KB)

Задайте індивідуальне розклад роботи в мережі інтернет на кожен день - якщо в одному з днів; не проставити час - інтернету в цей день у дитини не буде.

Наприклад, в понеділок-п'ятницю дозволяємо дитині заходити в інтернет з 20:00 до 21:00. В суботу і в неділю - з 11:00 до 14:00. Це відображається в розкладі:

kid-control-ntema2-1.jpg (80 KB)

Також в обліковому записі можна обмежити швидкість інтернету (Rate Limit) і час, коли це обмеження буде діяти (Time for Rate Limit).

Розклад готове.

Devices

Меню Devices містить інформацію про всі підключені до інтернету пристроях (телефон, планшет, ігрова приставка, телевізор). Для ідентифікації пристрою по MAC-адресу, який витягується з таблиці ARP. Звідти береться відповідний IP-адресу. Можна призначити цілу підмережа дитячим пристроїв, використовуючи маску мережі.

name (стрічка)
Назва пристрою
mac-address (стрічка)
MAC-адреса пристрою
user (стрічка)
До якого профілю добавити пристрій
reset-counters ([id, і'мя])
Скидання лічильників прийнятих і переданих байтів

Відкрийте підменю Devices

/ip kid-control device

і додайте пристрої (планшет, смартфон, ноут), які будуть прив'язані до профілю вашої дитини. У вікні пропишіть ім'я пристрою і його MAC-адресу, а також зв'яжіть девайс з обліковим записом (в наведеному прикладі - Mike).

kid-control-ntema3.jpg (37 KB)

Отже, тепер дитина зможе заходити зі своїх пристроїв в інтернет строго по створеному вами розкладом.

Якщо з якихось причин потрібно призупинити доступ в інтернет в дозволений тимчасової помежуток - не поспішайте виправляти розклад. Це робиться простіше.

Відкрийте IP - Kid Control, у вкладці Kids виберіть обліковий запис і натисніть Pause - тоді для всіх пристроїв, прив'язаних до облікового запису, доступ в інтернет заблокується незалежно від розкладу. Щоб відновити допуск, натисніть Resume.

kid-control-ntema4.jpg (29 KB)

5 Коментарів

Залиште свій коментар

Если вам необходимо "максимальную продолжительность в сутки в заявленном диапазоне установить, например не более 2-х часов из разрешенного времени", то тут необходимо установить на микротик доп пакет "user-manager" - это радиус-сервер, который позволяет авторизовать абонентские сессии и управлять ими выставляя например лимит по uptime - а это как раз то, что надо в такой ситуации.

"Можно назначить целую подсеть детским устройствам, используя маску сети." - таке зробити не можливо. Можливо тільки прописати МАС, поле ІР - неактивне.

Все внешне ок, только мне нужно и максимальную продолжительность в сутки в заявленном диапазоне установить, например не более 2-х часов из разрешенного времени. Как это сделать?

Время не верное, чтоб выставить с 16:00 до 00:00 (полуночи), нужно прописать 16:00 до 23:59:00

Инструкция устарела. Не могу найти, как прописать доступ с 16:00 до 00:00 (полуночи), выдается ошибка. А если вписать 24:00, то в настройках заменяется на -1д 00:00 - как это понимать?