toggle menu

Битва швидкостей: в чому різниця між 5G і Wi-Fi 6?

8

5G vs Wi-Fi 6

Історично склалося так, що Wi-Fi і стільникові технології протиставлялися одне одному, і в міру того, як швидкість мережі збільшується, щоб конкурувати з сучасною технологією Wi-Fi, ми чуємо багато сміливих заяв про смерть Wi-Fi. Цього не сталося, коли були розгорнуті 3G або 4G, але коли 5G потрапляє в заголовки преси, люди знову задаються питанням - а як щодо Wi-Fi?


Варто відзначити, що Інтернет як ніколи став частиною нашого життя. Крім настільних комп'ютерів, а потім, за останні два десятиліття, поширення мобільних пристроїв з підключенням до Інтернету, тепер Інтернет речей (IoT) забезпечує підключення до повсякденних пристроїв. У міру того, як ваш телевізор, холодильник, термостат і тостер підключаються до Інтернету, дебати про Wi-Fi і 5G стають все більш значними, оскільки всі пристрої в нашому будинку будуть підключені до мережі.


У міру того, як 5G виходить в ефір, Wi-Fi 6 (802.11ax) починає розгортатися з неухильними заявами про швидкість. У цій статті ми обговоримо відмінності між 5G і Wi-Fi 6 і подивимося, чи може один з них витіснити інший або вони можуть співіснувати, оскільки Wi-Fi і стільниковий Інтернет завжди існували в минулому.

 

Майбутнє зараз?

Незважаючи на те, що обидві мережі на слуху, може пройти кілька років, перш ніж ви зможете завантажувати фільми 4K одним натисканням пальця на свій мобільний пристрій. «В даний час створюються ноутбуки і мобільні пристрої, оснащені технологією для доступу до цих мереж, – каже Нельсон Сміт, технічний блогер Draft Beyond і Last Minute Writing, – але повного глобального розгортання 5G не очікується в найближчі кілька років, тому 4G буде залишаються домінуючою технологією». Процесори Intel 10-го покоління - це лише частина нового покоління ноутбуків з підтримкою Wi-Fi 6, а Samsung S10 - це мобільний пристрій, призначене для використання з Wi-Fi 6. Однак ці мережі не відразу стануть популярними.

 

Сміливі ствердження

Основний показник, пов'язаний з цими двома конкуруючими мережами, це їх максимальна швидкість. Це також найпростіший для розуміння світом аспект мереж. Як завжди, обидві мережі обіцяють стрибкоподібну зміну швидкості завантаження. 5G пропонує швидкість мережі 4 Gbps, що дійсно робить Wi-Fi 5 (802.11ac) з його максимальною швидкістю 3.5 Gbps застарілою. Wi-Fi 6, проте, піднімає ставки, пропонуючи приголомшливу максимальну швидкість 9.6 Gbps, що перевершує те, що може запропонувати 5G.

Однак, коли на момент написання найшвидша швидкість завантаження, пропонована в Америці, становила 72 Mbps, незважаючи на те, що сучасні мережі Wi-Fi 5 і 4G у багато разів перевищують цю швидкість, максимальна швидкість цих мереж здається дещо застарілою. Wi-Fi 5 і 4G ще не реалізовані повною мірою, тому ми можемо припустити, що мережі наступного покоління будуть мати аналогічні обмеження.

 

Ліцензовані і неліцензовані мережі

Істотна різниця між 5G і Wi-Fi 6 полягає в тому, як вони працюють в ліцензованій і неліцензованій мережі відповідно. Флорида Фінлі, ІТ-експерт Writinity and Researchpapersuk, пояснює, що «для того, щоб телекомунікаційні компанії пропонували мережу 5G, вони змушені подавати заявки на використання спектра і платити за використану смугу пропускання. Потім ця вартість перекладається на покупця». Тому користувачам 5G доведеться очікувати, особливо спочатку, що витрати будуть досить високими.

На відміну від 5G, Wi-Fi 6 використовує неліцензовану мережу для забезпечення зв'язку. Ця неліцензійна мережа доступна безкоштовно. Споживачі будуть платити абонентську плату провайдеру інтернет-послуг і повинні будуть купити роутер, але пропускна здатність не буде таким популярним товаром, як 5G. Зворотною стороною неліцензованою мережі є обмеженість її охоплення. Ось чому ліцензовані мережі найкраще підходять для мобільних пристроїв, тоді як Wi-Fi використовує неліцензовані мережі, які обмежують можливості підключення в фізичному просторі.

Через різницю між цими типами мереж малоймовірно, що 5G ініціює революцію в галузі зв'язку, яка повністю витіснить Wi-Fi. 5G стане новим стандартом для роумінгу і запропонує небачену раніше швидкість завантаження для мобільних пристроїв у вашій кишені. Однак зростання IoT означатиме, що в кожному будинку буде більше підключених пристроїв, і Wi-Fi 6 буде домінувати в цьому секторі.

 

Не так швидко

Таким чином, схоже, що W-Fi тут, щоб залишитися, і нова парадигма Wi-Fi, знайдена в Wi-Fi 6, буде співіснувати з мережами 5G. Ноутбуки та інтелектуальні пристрої, такі як телевізори, як і раніше будуть покладатися на Wi-Fi для підключення, в той час як мобільні пристрої використовуватимуть 5G в роумінгу. 5G також стане домінуючим для швидкісних транспортних засобів, таких як автомобілі і потяги, в той час як Wi-Fi залишиться вдома. Ці дві мережі пропонують високу швидкість завантаження і будуть стимулювати як приватне використання Інтернету, так і підтримку зростання бізнесу. На даний момент нам потрібні і 5G, і Wi-Fi 6.

Перекладено з англ. Ashley Halsey. Speed Wars: What’s The Difference Between 5G and Wi-Fi 6? // https://techgeek.com.au

Залиште свій коментар